29 Haziran 2013 Cumartesi

GİYMEYİN GİYENE DE MANİ OLUN

Fotoğraftaki Debut marka ayakkabıyı bir alışveriş sitesinde gördüm. Taba marka ayakkabı İtalya'da ithal. Satış fiyatı 895 Lira'dan 129 Lira'ya düşmüş. Bu ayakkabı o kadar sakil duruyor ki giymeyin giyene de mani olun diyorum.



25 Haziran 2013 Salı

Z Zegna İlkbahar / Yaz 2014 Milano'dan canlı yayın

Z Zegna İlkbahar / Yaz 2014

Modadevinin 22 Haziran'da başlayan Milano Moda Haftası'nda gerçekleştirdiği defileyi canlı olarak izleyebilirsiniz.

http://www.gq.com.tr/2716/z-zegna-ilkbahar-yaz-2014

KENAN'I GİYDİRMEK ÖZCAN'ı GİYDİRMEKTEN ZOR





Ünlü modacı Ferruh Karakaşlı, kişiye özel dikimlerini hazır giyim sektörüne de taşıdı. 'Erkek modasında çok tasarım, az adet' diyerek yola çıkan Karakaşlı, bu anlayışla sektörde bir ilke imza attı. Avrupa ve Türkiye'nin seçkin isimlerini şıklaştıran modacı, Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi 42 Numara'da açtığı mağazasıyla sadece ısmarlama değil, artık tüketicinin anında ulaşabileceği ve hazır giyim için özel olarak hazırladığı tasarımlarını müşterileriyle buluşturdu. Dünyada ve Türkiye'de de birçok ünlü ismin de modacısı olan Karakaşlı, butiğinde sorularımızı yanıtladı. Hem Özcan Deniz'in hem de Kenan İmirzalioğlu'nun modacısı olan Ferruh Karakaşlı, Kenan standart dışı olduğu için onu giydirmek Özcan'ı giydirmekten zor dedi. Karakaş, yeni filminde canlandıracağı işadamı rolü için Özcan Deniz'e gardırop hazırlıyor.



Dünyanın en iyi kumaşçısı Chamsi-Pasha "İyi elbise tasarlayan ve üreten birçok marka var. Müthiş zevkli birçok tasarımcı var. Bir de Ferruh Karakaşlı tarzı var" diyor. Nedir sizin tarzınız?


Ferruh Karakaşlı gustosu, kalitesi, kalite kokusu alışını kastediyor. Moda ötesi bir kalıcılığı kastediyor. Kıyafetlerimin vücuda oturuşunu ve vücudu gösteriş şeklini kastediyor bunu söyleyerek.


Türkiye'deki moda tasarımcıları ve firmalar, ürünlerinde dünya trendilerini belirleyen markalar ve modacılardan esinleniyorlar. Siz, trendleri nasıl belirliyorsunuz?


Benim için en önemlisi insan vücudu. Modacılarda bu çok önemli değildir. Modacılar kıyafet tasarlar. Biz aslında insan tasarlıyoruz. Bizim uzun sür hazır giyime girmeyişimizin sebebi aynı mükemmeliyeti hazır giyime uygulayamama endişesiydi. Uzun yıllarda edindiğimiz tecrübe sonucu hazır giyimde de aynı mükemmel görüntüyü sağlayacak bir formül geliştirdik. İkincisi de ben hep modaya arka kapıdan girdik derim. Modaya kalite kapısından girdik. Malzemede, detayda, işçilikte kalite. Üçüncüsü de renk, form... Ben resim de yapıyorum. Ressamlığımı çok ön plana çıkarmadım. Bir modacı tek bir şeyden etkilenmez.Modacı her an her dakika yaşarken her şeyden etkilenebilir. Bir ağaçtandan da tabiattan da etkilenebilirim. Tarihi bir objeden de etkilenebilirim. Mimariden de etkilebilirim.

Hazır giyime ilk kez bu sene mi başladınız?

Biz daha önce hazır giyim yaptık. Firmalara ve yurtdışına yaptık. Bir ürüne isminizi koymak çok zor bir karar. Bir de ısmarlamadan gelip her şeyin mükemmelini yapmak istediğiniz için daha da zor bir karar... Çünkü en yüksek standartlara alışmışsınız bunu da her ürün grubuna uygulamak istiyorsunuz. Çok iyi ayakkabı çok iyi gömlek, çok iyi kravatın nasıl olduğunu biliyorsunuz ve bunun hazır giyimde de olması gerektiğini düşünüyorsunuz. Bu zor bir karardı. Bu işi ya çok iyi yapmalıydık ya da hiç yapmamalıydık. Bu kararı verip hazır giyime böyle girdik.


Malum düğün sezonu. Sizin de damatlıklarınız meşhur. Bu yaz damatlıklarda moda nedir?


Fiziksel özelliklerden yola çıkmak lazım. Gençler kendi fiziksel özelliklerini bilmeden çok spontane damatlıklar seçiyorlar. Yaka genişliğinden ceketin uzunluğuna kadar fiziksel özelliklerini gözönüne alacak şekilde damatlık seçmeleri lazım. Geniş omuzlu bir kişinin dar yaka kullanmaması lazım. Gelinle uyum önemli bir nokta. Özellikle aksesuvarlar gelinle uyum sağlamalı. Her kıyafet kişinin içinde kendini iyi hissedebileceği şekilde tasarlanmalı. Klasik giyinmek bir kişiye özel bir gün diye abartılı aksesuvarlar takılmamalı. Trendy giyinmek isteyen kişi için de renkli aksesuvarlar uygulanabilir. Gömlekten kumaşa kadar. Özellikle ısmarlamada sınırsız seçenek sunulabilir. Siyah ve beyaz olmak zorunda değil illa. Artık bordo, gri gibi değişik renkler tercih edebilir. Bir de davetliler düğünde genelde siyah ve beyaz giyiniyor. Damadın farklı olması lazım nikahta. Çok sıradan olmamalı damat. Davetliden ayrılmalı. Ayakkabı çok onemli. Geniş bir ayakkabı çeşidi hazırladık. Müşterilerimizin en büyük sorunu buydu. Ayakkabıyı nereden alacaklarını sorarlardı. En geniş smokin ayakkabı çeşidi bizde.


Yutdışında da hatırı sayılır müşterileriniz olduğu konuşuluyor. Kimler var?


Fashion TV'nin patronu Michel Adam müşterim. Her yerden alışveriş yapma imkanı varken bile beni tercih ediyor. Dünyanın en iyi kumaşını üreten Brioni'den Kiton'a kumaş veren Moxon'ûn sahibinin gardırobunu biz yapıyoruz. Birçok marka adama "Gel ben sana bedava yapayım" diyor o jest olarak hayır deyip beni tercih ediyor. Kureyşi Ailesi var. Viyana'daki Schwarzenberg Meydanı'na adlarını veren Schwarzenberg Ailesi var...



Türkiye'den kimler var?
Kenan İmirzalioğlu var. Özcan Deniz var. Mustafa Sandal, Kenan Doğulu var. Burhan Öçal var. Türkiye'de gardırobunda bizden bir ürünü olmayan tanınmış kişi yoktur. Mehmet Emin Karamehmet, Muharrem Yılmaz, Güneş Taner, Sezai Taşkent, çoğu kişinin gardırobunda kıyafetim vardır. Özcan Deniz'le yeni film projesinde de birlikte çalşıyoruz. Filmde işadamını canlandırıyor ve gardırobunu biz yapıyoruz.


Sizce Türkiye'de en iyi giyinen starlar kimler?
 
Özcan Deniz, Kenan İmirzalioğlu çok iyi giyiniyor.

Kenan İmirzalioğlu'nu giydirmek kolaydır herhalde. Mankenlikten geliyor sonuçta...

Standartların dışında çok uzun boylu hiç kolay değil onu giydirmek. Özcan'ı giydirmek Kenan'ı giydirmekten daha kolay. Kenan bayağı iri.

Giyimini beğenmedikleriniz var mı?

Genel olarak hali hazırda sahneye çıkan popstarların toplumda bir trend tarz yaratma potansiyelleri var. Bir Beatles tarz yaratmış o tarzın öncüsü olmuştu. Türkiye'de trendsetter olmuş bir popstar yok. Tarkan bir türlü stilini oluşturamadı mesela. Çok fazla deneme yanılma yapıyor. Hiçbir star giyimiyle, stiliyle kitleleri peşinden koşturamadı. Türkiye'deki starlar yabancı starları taklit ediyorlar. Daha özgün olup kendi topraklarından bir takım ögeleri kullanabilirler.

Bildiklerinizi gençlere aktarmayı düşünüyor musunuz?


Rahmi Koç'un bir sözü var: "İnsanlar belirli bir konuma geldikleri zaman bunu kendilerinden sonraki nesillere nakletmeliler." Ben de stil ile ilgili bir kitap yazmayı düşünüyorum. Son 15 -20 senedir kıyafetlerimi giyen insanlar var. Onlardan çok özel kıyafetlerimi alıp bir sergi açmayı veya kitap yazmayı düşünüyorum.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...